Swissmaster is het spelers indeelprogramma van KNSB

Dit programma gebruik ik al 20 jaar zonder problemen maar de laatste weken ging het ineens 3 keer mis zonder dat ik er meteen achter kwam waar het aan schortte. Dat was tijdens het Westergoo rapid 2022, tijdens het Konings Rapid in april en tijdens het FK pupillen op 11 mei

Bij het Westergoo rapid werd Hessel ingedeeld tegen Cees in de laatste ronde terwijl dat achteraf Gerrit had moeten zijn.

En tijdens het FK pupillen had ik 2 oneven groepen waar de spelers die stil stonden een bye (0) kregen in plaats van de gebruikelijke bye(1) Dat kon ik nog aanpassen door ze in de instellingen toch een bye(1) te geven na de indeling.

Maar toen werd een speler die in een eerdere ronde al vrij was opnieuw vrij, wat een ellende. Omdat het de laatste ronde was liet ik het zo.

Het werd tijd om de handleiding opnieuw even te lezen maar dat leverde niks op maar als ik de indeling opnieuw deed bij mij thuis op een andere computer ging alles goed. Op die thuiscomputer was Windows 10 geïnstalleerd en op mijn net nieuw in gebruik genomen tablet Windows 11. Dat was het dus dacht ik maar ook weer niet helemaal want ik herinnerde mij een gesprekje met Koos Stolk, een jaar of 5 geleden toen na een update van Swissmaster ineens ook JAVA moest worden geïnstalleerd. Java is een fantastisch goede programmeertaal maar die ook door cybercriminelen wordt gebruikt om via slinkse wijze geld van uw bankrekening te halen. U hoeft alleen maar op een linkje te klikken en leeg is uw bankrekening.

Ik was dus huiverig voor het installeren van Java en deelde dat met Koos maar die stelde me gerust dat Swissmaster ook nog goed bleef werken als ik geen Java installeerde. Ik kreeg dan alleen een foutmelding dat Java niet werd gevonden maar de indeling wel werd gedaan door eveneens nog aanwezige Swissmaster motor. En inderdaad dat was ook steeds zo.

Maar waarom dan toch dat gevaarlijke Java vroeg ik aan Koos, nou dat moest van de FIDE. Indeelprogramma's moesten Java hebben anders mochten ze niet meer worden gebruikt bij hun wedstrijden.

En in Windows 11 raakt die Swissmaster motor dus helemaal van slag en is het toch nodig om Java te installeren, dat heb ik intussen gedaan en getest. Het is wel van belang dat Java regelmatig wordt geüpdatet en ik niet op verdachte linkjes klik.