Mijn Pegasus
Vrijdag  18 november ontving ik mijn Pegasus  via UPS veilig ingepakt in een grote doos. Nadat ik de batterij had opgeladen (20 uur schaakplezier) en het bord had gekalibreerd zette ik de stukken op en maakte via de DGT app op mijn smartphone een verbinding met Lichess (mijn favoriete online schaakapp). 

Bij mijn eerste Pegasus ging zoveel veel fout dat ik binnen een week een nieuw exemplaar kreeg dat wel goed werkte.
In de DGT app (offline) controleer ik nu voor ik aan een echte partij begin of de zetten goed worden verwerkt. Met deze handeling voorkom ik dat wanneer ik aan een echte partij begin dat het niet aan de Pegasus ligt wanneer mij tegenstander geen zetten doet. 

Inmiddels speelde ik een aantal potjes via  Lichess en Chess.com. Je bent wel verplicht je aan te melden bij deze schaakservers via een account. Dat is jammer want ik speel het liefst anoniem zodat mijn tegenstanders mijn openingen niet kunnen zien. De partijen op Chess.com gingen niet via de DGT app dat werkt (nog) niet maar via de Chess.com app die ook digitale borden detecteert via bluetooth


Eerste conclusie in december 2022
Zorg er voor dat je voor de aanvang de accu een (half)uurtje hebt opgeladen. Soms wordt een zet niet goed verwerkt en moet je die zet herhalen. Je kunt via een klein beeldscherm in de app je zetten ook zien en dus ook wat er mis ging.  Zoiets is wel lastig bij snelschaken of rapid en ik moet ook de zetten van mijn tegenstander doen waardoor ik in tijdnood steevast verlies. 
Na enige gewenning is het een leuke manier om te schaken tegen tegen vreemden en bekenden via Internet op een gewoon bord. Wij hebben op de schaakclub 2 leden die van uit het buitenland op deze manier toch op de clubavond meedoen via Internet.  Ze spelen nu  via  een beeldscherm op een telefoo , tablet of PC.

2e conclusie in april 2023
Hoewel de Pegasus aanvankelijk was bedoeld om mee te nemen naar de schaakclub is dat er nog steeds niet van gekomen omdat hij hiervoor nog niet betrouwbaar genoeg was maar in januari was de DGT app waarmee je via Lichess speelt vernieuwd en veel sneller geworden dus april 2023 kwam de Pegasus weer opnieuw bij mij op de tafel. Eerst kreeg ik de melding dat de stukken niet goed op het bord stonden. Even kalibreren dan maar, de powerknop 10 seconden ingedrukt houden tot alles uit was. Daarna opstarten en contact zoeken via de DGT app op mijn smartphone en een willekeurige tegenstander zoeken maar bijna niemand nam mijn uitdaging aan. Uiteindelijk was er toch iemand en kon ik een potje spelen. Tegen het einde van de partij werd mijn zet niet gedetecteerd en corrigeren wilde ook niet, uiteindelijk ging ik in gewonnen stelling door de vlag.

De partijen via de Chess.com app lukken wel steeds goed maar alleen via de app van Chess.com en als zetten onverhoopt toch niet goed door komen heb je nog de mogelijkheid om verder te gaan op je telefoon. Dat lukt helaas niet in de DGT app bij Lichess.

Niet mee nemen naar het clubgebouw
Je kunt met de Pegasus via Lichess niet anoniem spelen (mijn meest gebruikte methode via een scherm)  en ingelogd met account  in de DGT app kunnen er teveel storingen ontstaan om een hele partij af te maken met een willekeurig clublid op de schaakclub . Ligt het nu aan de DGT app of aan de sensors van de Pegasus? Meestal zijn het de sensors van de Pegasus en soms is het de app.

Sensor storingen
De Pegasus zit vol sensors één onder elk veld, het gaat mis als je niet zorgvuldig de zetten uitvoert en ook al doe nog zo je best toch gaat er regelmatig iets fout, in het kleine schermpje op de smartphone worden de velden waar het mis gaat rood omcirkeld en kun je de stelling herstellen. 

Tijdens de vele regenachtige dagen in juli  kwam de Pegasus weer op de tafel, ik liep wel tegen diverse problemen aan die ik allemaal oploste. Als je 2 smartphone's hebt waarop de DGT app is geïnstalleerd  moet je  bluetooth uit zetten bij het apparaat dat je niet gebruikt. Tijdens de partijen had ik regelmatig een sensor storing van de pion op h7, rechtzetten hielp niet aandrukken ook niet, met een vochtige vinger wrijven over het veld wel. Je verliest veel tijd met sensor storingen die regelmatig optreden en verliest dan in tijdnood vaak in gewonnen stelling. Daarom speel ik geen rapid 10+ 5 meer maar 10+10 en heb ik tijd om alle sensorstoringen te verhelpen.

White pawn
Op Internet vond ik speurend naar meer Pegasus recensies nog een app die Lichess verbind met elektronische schaakborden, het betreft de White pawn die het ook verbluffend goed doet op de Pegasus en waarmee je in het schermpje op je telefoon de partij in tijdnood toch af kon maken als de Pegasus  zelf hapert, tot ik 2 partijen achterelkaar won nadat mijn tegenstander stopte met zetten en door de vlag ging. Toen ik dat na afloop nakeek voor analyse bleek dat ikzelf de partijen had verloren omdat ik volgens Lichess was weggegaan. De oorzaak bleek dat dat mijn tegenstander toch een zet had gedaan die niet was opgemerkt door de app.

De Pegasus via Chess.com
Op de zoveelste regenachtige dag  kwam de Pegasus weer op de tafel en werd getracht een tegenstander te vinden op Lichess maar dat lukte niet.  Alle instellingen van de apps op smartphone stonden toch goed zowel op de DGT app als ook op de White Pawn. Het is natuurlijk mogelijk dat er niemand was die trek had in een potje met mij in het door mij voorgesteld tempo. Toen mijn geduld na een kwartiertje op was startte ik de Chess.com app maar was uitgelogd (na enige tijd moet je wellicht opnieuw inloggen) en ontdekte dat ik ook kon spelen als gast, tegen een andere gast en dat ging prima, ik speelde zomaar 4 potjes achterelkaar zonder storingen. Uiteraard kon ik niet analyseren want daarvoor moet je ingelogd zijn

Klik hier voor een verouderde recensie van de schaakkoning. Aanvankelijk werd er beloofd dat via de DGT app gespeeld kon worden via meerdere platformen maar dat is er niet van gekomen

De Eboard
De Pegasus heeft ook een geduchte concurrent, klik hier

Welke e-borden zijn er en hoe werken ze? klik hier

Donderdagmorgen kwam de Pegasus weer op de tafel en speelde ik 4 potjes via de Chess.com app zonder ingelogd te zijn als gast met het tempo 15+10. Na afloop zag ik dat de laatste partij die ik had gespeeld kon versturen naar mijn mailadres en kon dit zo inladen in Lichess voor analyse klik hier