Jeugdschaken in Bolsward

Jeugdschaakclub Sint Maarten

Op de Sint Maarten School in Bolsward is sinds 2015 een jeugdschaakclub op woensdagmiddag van 13:15 uur tot 14:15 uur en loopt soms wat uit. Het seizoen is van de herfstvakantie tot aan Konings-dag en wordt gecoördineerd door vrijwilligers van de plaatselijke Schaakclub Westergoo. Het zijn Cees, Lambertus, Eeltsje en Gerrit. Zodra de kinderen de loop van de stukken kennen worden ze ingedeeld in de competitie. Het doel is dat kinderen schaken zo leuk gaan vinden dat ze graag mee willen ( en durven) doen aan wedstrijden (toernooien)

Het meedoen aan de jeugdschaakclub is gratis en er wordt gratis digitale theorie gevolgd bij Lichess en Chesskid en Chessity, op Ipads van de School. De meester kan de vorderingen online bekijken.

Kinderen die talent hebben wordt geadviseerd lid van Westergoo te worden , ze zijn dan automatisch ook KNSB lid en ze kunnen dan aan alles meedoen, toernooien, schoolkampioenschappen en de Friese kampioenschappen. Het lidmaatschap van Westergoo is in het eerste jaar €25 daarna loopt het wat op. Opgeven kan bij eeltsje@gmail.com


Schoolschaken

Er zijn ook kampioenschappen voor voor Scholen. Het begint met een voorronde in Sneek om je te plaatsen voor de finale in Leeuwarden. . De voorronde in Sneek zijn woensdagmiddag 13 maart van 15-17 uur. Deelname kost €5 inleg per persoon . Alle kinderen van de jeugdschaakclub op de SintMaartenSchool kunnen hier aan meedoen en prijzen winnen. Na afloop wordt ook uitgerekend welke scholen (de beste 2) zich hebben geplaatst voor de finale in Leeuwarden.

De finale is in Leeuwarden op zaterdagmiddag 30 maart. Om mee te doen aan de finale scholenkampioenschappen zou je lid moeten zijn van de KNSB maar tegenwoordig volstaat ook een scholierenlidmaatschap van €7,50

Friese Kampioenschappen

De Friese jeugd-kampioenschappen zijn altijd in de krokusvakantie in Sneek. Om aan de Friese kampioenschappen mee te kunnen doen moet je lid zijn van een schaakclub, in Bolsward is dat Westergoo en dan ben je ook automatisch lid van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond.

Grand-Prix reeks

Er is bijna elke zaterdagmiddag wel een jeugdschaaktoernooi maar er moet wel ver gereisd worden om die allemaal te bezoeken. Toch zijn er ouders die stad en land afreizen met hun kinderen naar deze Grand-Prix toernooien. Deelnemers kunnen behalve de gebruikelijke prijzen ook GP punten verdienen die worden bijgeteld in een klassement waar ook weer prijzen mee zijn te winnen. In Friesland is een FSB klassement en in Groningen een NOSBO klassement. Toernooien worden altijd aangekondigd op zowel de FSB als op de NOSBO site. Om mee te doen aan de Grand-prix reeks moet je lid zijn van de KNSB maar tegenwoordig voldoet ook een ratinglidmaatschap €7,50.

Toernooien


Rating

De rating is een getal dat de speelsterkte weergeeft. Hoe hoger het getal, hoe sterker iemand is. Wij werken de KNSB-rating en KNSB-jeugdrating om de drie maanden bij. De internationale FIDE-rating wordt elke maand geactualiseerd. Niet alle partijen worden verwerkt voor de rating; er zijn bepaalde eisen zoals het speeltempo van een partij. Partijen van en tegen spelers zonder rating worden niet verwerkt

Bekijk de actuele rating van jezelf en anderen: