Grand-Prix toernooien

Het onderstaande artikel staat hier in het archief van de Friese schaakbond

Jeugd Grand-Prix cyclus (JGP)

In navolging van de NOSBO heeft ook de FSB het komende seizoen een GP voor de jeugd. Aanvankelijk (enkele jaren geleden) was het idee dat de NOSBO en de FSB samen een GP voor de jeugd zouden beginnen maar in de FSB gelederen keek men de kat uit de boom. De GP werd een groot succes en ook Philidor (als enige FSB-club) sloot zich aan. Ook de Friese jeugd trok in grote getale naar de GP's die zich dus bijna allemaal in Groningen afspeelden. De NOSBO liet nu aan Philidor weten dat zij het komende seizoen niet meer welkom zijn omdat de GP een NOSBO aangelegenheid' en vol is. Onder een belangrijke impuls van Philidor is daarom een Friese GP in het leven geroepen waaraan misschien wel 7 tot 10 Friese clubs mee doen. Onder voorzitterschap van Juko Schoonhoven vergaderden de jeugdleiders aan het kalverdijkje, het bereikte akkoord leest u hier en er staan al 3 GP's op de kalender. De anderen zullen spoedig volgen. DTK bijt de spits af en het laatste toernooi van de cyclus is in Sneek welke club ook de prijzen van de cyclus voor zijn rekening neemt. De administratie van de cyclus zal worden bijgehouden door Mat in 2 .

Mat in 2

Mat in 2 werd gerund door Fons van Hamond en Hiddo Zuiderweg maar werd opgedoekt door onenigheid onderling. En Fons verzorgde tegen een kleine vergoeding enkele jaren de indeling en het klassement van de FSB GP's. Ook stuurde hij de resultaten naar Micha Jans voor verwerking in de jeugdrating.

Noordelijke jeugdrating

De NJR was een initiatief van Roland Kroezen. Na afloop van een GP of een FK verzamelde ik de resultaten en stuurde die op naar Roland die ze meteen verwerkte in de NJR en ook doorstuurde naar Micha Jans voor verwerking in de KNSB jeugdrating. Sinds 2017 doe ik zelf de indeling met behulp van de NJR en de beginnersformule die ik kreeg van van Fons.

NJR opgedoekt

Sinds het begin van seizoen 18/19 stopt Roland abrupt met de NJR en deel ik de GP's in op KNSB jeugdrating en de nieuwelingen met behulp van de formule van Fons. De KNSB rating krijgt een driemaandelijkse update ipv de wekelijkse NJR en is dus minder zuiver voor de kinderen met een KNSB rating maar voor de nieuwelingen veranderd er dus niks.

De reglementen

Wij gebruiken voor het gemak de reglementen van de NOSBO maar wij hanteren een leeftijdslimiet. Bij de NOSBO zijn alle jeugdleden welkom maar bij de FSB zijn kinderen ouder dan 16 jaar niet welkom (peildatum begin seizoen) Dat is indertijd bedacht door Eddie Scholl, hij stelde immers de voorwaarden op samen met Juko Schoonhoven. Inmiddels adviseer ik de de organisaties om die limiet weg te laten uit hun aankondiging zodat ook oudere kinderen bij ons kunnen meedoen